Klimamysteriet

Klimateorien til den kontroversielle dansken Henrik Svensmark er styrket.

Henrik Svensmark har forsket på kosmisk stråling i mer enn femten år.

Han er professor ved Institut for rumforskning og -teknologi ved Danmarks tekniske universitet, og mener at endringer i solaktiviteten er en viktig faktor bak den globale oppvarmingen.

Teorien hans går ut på at kosmisk stråling er viktig for dannelsen av skyer. For at det skal dannes skyer er det nødvendig at det finnes ørsmå partikler i atmosfæren som vanndampen kan kondensere rundt, såkalte aerosoler. Mindre kosmisk stråling reduserer mengden aerosoler, og gir færre skyer. Færre skyer betyr igjen at mer av varmen fra solen når frem til jordoverflaten.

Styrken på magnetfeltet til solen varierer, og de siste årene har det vært spesielt sterkt. Så sterkt at det har fanget opp mye av den kosmiske strålingen som ellers ville nådd frem til atmosfæren – og altså dannet skyer.

– Det er ingen tvil om at dette har gitt en stor del av den oppvarmingen vi har sett til nå, sa Svensmark til TV 2 i 2007.

Klimaet på jorden har svingt mellom istid og varme perioder tidligere, og Svensmark mener at det kan skje igjen.

– Aktiviteten på solen kan begynne å falle, slik den har gjort alle de andre gangene. Den kan falle drastisk, og vi kan godt forestille oss at det vil få temperaturen på jorden til å falle en gang i den nærmeste fremtid.

Les mer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: