Mer okkupasjonsvin på polet

Norges statlige vinmonopol øker utvalget av vin fra de israelsk-okkuperte Golan-høydene. Ennå en gang er den nye vinen feilmerket som ’israelsk’.

Høsten 2008 kunne Norwatch avsløre at det statseide Vinmonopolet solgte rødvin fra Golan-høydene. Til tross for at Norge ikke anerkjenner Golanhøydene som israelsk territorium, var vinen markedsført som ”israelsk” i butikkhyllene.

Til tross for avsløringen av handelen, har de norske innkjøpene av vin fra de okkuperte høydedragene vedvartfram til i dag. Vinmonopolets løsning på problemet i 2008 var å bytte ut navnelappen i hyllene. Våren 2009 var ikke lenger rødvinen merket ”fra Israel”, men ”Øvrig opprinnelse, Galilea”.

Dermed skjøv polet problemet under teppet. Galilea er en israelsk betegnelse på nordlige områder av Israel, og er en term som ikke benyttes av syrerne. Golan er syrisk territorium som ble okkupert i 1967.

Nå har Norwatch oppdaget at importen har økt, og at feilmerkingen er tilbake. Nok en vin fra Golan har nå sneket seg inn i Vinmonopolets lister – med israelsk flagg på hyllemerket.

På polets hjemmesider kan man nå søke seg fram til hvitvinen Yarden Chardonnay, som produseres av det samme israelske bosetter-selskapet som Norwatch avslørte i 2008, Golan Heights Winery. Også den er merket ”fra Israel”.

Dermed selger Vinmonopolet i dag to viner fra Golanhøydene. Den røde er merket ”Øvrig opprinnelse, Galilea”. Den nye hvite er merket ”Israel”. Men begge deler er altså misvisende: vinen er fra et område som Israel okkuperer.

Les mer

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: