Tidenes lekkasje av krigshemmeligheter: 92 000 topphemmelige dokumenter om Afghanistan-krigen publisert

Over 90 000 topp-hemmelige rapporter som dokument-erer krigen i Afghanistan ble natt til mandag norsk tid publisert samtidig i USA, Storbritannia og Tyskland – levert av en anerkjent «varsler».

Websiden WikiLeaks – kalt varsler-siten – gjorde samtidig det unike materialet gratis tilgjenglig for avisen The New York Times i USA, avisen the Guardian i Storbritannia og magasinet Der Spiegel i Tyskland, skriver VG Nett.

Blant mye annet dokumenterer den massive lekkasjen av militære dokumenter fra 2004 til 2009 at både Taliban og den vestlige koalisjonen har blod på hendene i form av hundrevis av sivilie liv.

Det dokumenteres økt bruk av fjernstyrte dronefly til å angripe og drepe Taliban-medlemmer – og at det finnes en topphemmelig, «mørk» gruppe koalisjons-soldater som kun har i oppdrag å fange og drepe Taliban-ledere, uten rettssak.

Andre dokumenter viser hvordan pakistansk etterretning har konspirert med opprørere, og møtt dem for å dele informasjon.

Krigsrapportene fra 2004 til 2009 – som Obama-administrasjonen var rask til å påpeke skriver seg fra Bush`regjeringstid – er en av de største lekkasjer i USAs militære historie.

Grunnleggeren av websiden WikiLeaks, Julian Assange, gjorde rapportene tilgjengelig for tre store publikasjoner i Nato-landene USA, Storbritannia og Tyskland søndag kveld, amerikansk tid. Han tok ikke betalt for det eksklusive materialet – men omtaler seg som en varsler av denne krigens mislykkethet.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: