Genmodifisert raps spredd i det fri

Forskere har funnet viltvoksende genmodifisert raps i full blomst i Midtvesten. Dette er første gang genmodi-fiserte planter fra landbruket er påvist i det fri i USA.

Bruk av genmodifiserte organismer (GMO) i landbruket er omdiskutert. Det er forbudt i en rekke land, deriblant Nor-ge. En av årsakene er frykten for at GMO-vekster skal spre seg ukontrollert fra åkrene og ut i det fri.

I USA, Kina, Canada og andre land bruker landbruket genmodifiserte nyttevekster i stort omfang, blant annet raps, som brukes til matolje, dyrefôr og biodrivstoff.

Forskere fra University of Arkansas, North Dakota State University og US Environmental Protection Agency (EPA) har nå undersøkt forekomst av genmodifisert raps i vill tilstand i den amerikanske delstaten Nord-Dakota, skriver forskning.no.

Resultatet fra testene viste at hele 86 prosent av raps-plantene tilhørte en av de to vanligste genmodifiserte variantene.

Det finnes flere typer genmodifisert raps. Forskerne testet kun for variantene laget av de multinasjonale selskapene Monsanto og Bayer. Tallene kan dermed være en under-rapportering.

Les mer

One Comment to “Genmodifisert raps spredd i det fri”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: