700 års frykt for fredag den trettende

Fredag den 13. oktober 1307 gikk Filip IV av Frankrike til aksjon mot  den mystiske og myteomspunne Tempel-ridderordenen. Siden den gang har fredag den 13. vært kjent som en uheldig dag.

Fredag den trettende kan knyttes til én bestemt historisk begivenhet i Frankrike: Fredag den 13. oktober 1307 be-ordret nemlig kong Filip IV den Smukke arrestasjon av alle tempelridderne i landet. Dette er påstått å være opphavet til myten om at fredag den 13. er en dag man burde passe seg for.

Tempelridderordenen ble etablert i 1118 for å verne pile-grimer på vei til Jerusalem. Ordenen var opprinnelig en militær organisasjon, men etablerte også historiens første organiserte bankvesen, med filialer over mesteparten av Europa. Fyrster og adelsmenn støttet ordenen økonomisk, og tempelridderne skal ha bygd seg opp en betydelig kapital.

2oo år etter etableringen var Tempelridderordenen blitt så mektig og så innflytelsesrik i Europa at den ble betraktet som en alvorlig politisk trussel, både mot europeiske konger og mot selve den katolske virkelig-hetsoppfatningen. Kong Filip IV og Kirken konspirerte derfor, og fikk feid tempelridderne av banen. På fredag den 13. oktober 1307.

Tempelridderne gikk så og si over natten fra å være en svært rik og svært synlig maktfaktor i samfunnet til å bli en usynlig undergrunnsorgansisasjon. Den katolske kirke og franskekongen fikk dermed konsolidert sin råderett over land og sjeler.

Dette var så katastrofalt at fredag den 13. ble synonymt med ulykker. Ikke så rart kanskje, med tanke på følgene av pavekirkens absolutte maktovertakelse; den mørke mi-ddelalderen, inkvisisjonen og hekseprosessene. Tempel-ridderne ble i den katolske kirkes navn naturligvis tortu-rert, satt på stake, brent og halshugd i tusentalls.

I dag blir fredag den trettende imidlertid først og fremst forbundet med mer eller mindre hverdagslige ulykker, som nyrestein, vannlekkasjer, skilsmisser og punktert dekk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: