Internasjonal dragkamp om såfrø

Mandag begynte den ukelange forhandlingsrunden om såfrø under Plantetraktaten på Bali, Indonesia. Klassiske motsetninger preger møtet allerede ved startstreken: land i Nord ønsker tilgang til mangfoldet av genressurser i Sør, der de fleste av våre viktige matplanter stammer fra, mens land fra Sør ønsker en rettferdig fordeling av godene og anerkjennelse av bønders rettigheter til såfrø.

Mens miljø- og utviklingsministeren jublet for vedtakelsen av Nagoya protokollen for tilgang og utbyttefordeling i fjor høst, står utfordringene i kø for mekanismen for å gjennomføre tilgang og utbyttefordelig for såfrø. Det multilaterale systemet for tilgang og utbyttefordeling er en av hjørnesteinene i Plantetraktaten, som trådte i kraft i 2004. Sju år etter har en rekke utfordringer ikke blitt diskutert, mens andre bare er utsatt.

– Om ikke svakhetene ved systemet rettes opp, vil vi ikke klare å oppnå formålene med traktaten, sier Bell Batta Torheim, rådgiver i Utviklingsfondet. – Land som USA som ikke er medlem, får allikevel fri tilgang til såfrø uten å betale for seg. I tillegg patenterer de såfrø for å sikre seg kommersielle enerett.

En ny studie fra koalisjonen No patents on seeds viser hvordan storselskap som Monsanto, Dupont og Syngenta stadig for større kontroll over matkjeden ved å få patent på ikke bare såfrø, men også alle avledede produkt.

Det globale såfrømarkedet har vokst kraftig de siste tiårene med en årlig omsetning på flere milliarder dollar. Gjennom patenter og nasjonale reguleringer av såfrø blir bønder hindret i å ta vare på, bytte og selge såfrø. Å kjøpe såfrø hvert år er dyrt. I tillegg frarøver det bøndene fortsatt mulighet til å forvalte og videreutvikle mangfoldet av såfrø.

Les mer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: