Internt press i Sikkerhetsrådet: Flere av de mektigste landene i Sikkerhetsrådet avsto fra å stemme over FN-resolusjonen

Flere av de mektigste landene i Sikkerhetsrådet avsto fra å stemme, da resolusjonen som gir FN rett til å bruke våpenmakt mot Libya for å beskytte sivile, ble vedtatt denne uken. – Det har nok vært spilt tøft i prosessen, tror NUPI-forsker.

Kina, Russland, Brasil, India og Tyskland avsto fra å ste-mme da den nye resolusjonen ble vedtatt natt til fredag denne uken. Alle de andre medlemslandene stemte ja, skriver forskning.no.

På spørsmål fra NRK om hvorfor enkelte land, inkludert Tyskland, ikke stemte ja til resolusjonen, svarte utenriks-minister Jonas Gahr Støre i går at land kan ha historiske grunner til å stemme som det gjør. Utenriksministeren sa dessuten at landene som ikke stemte, var fullt innefor-stått med at det å ikke nedlegge veto, ville bety at for-slaget gikk gjennom.

NUPI-forsker, John Karlsrud, mener Tysklands begrunnelse for å ikke stemme er ganske klar: De er bekymret for kon-sekvensene, når verdenssamfunnet nå har gitt klarsignal til å bruke alle mulige militære virkemidler for å beskytte sivile i Libya.

– De er nok redd for konsekvensene om det blir en ’vestlig’ intervensjon – det kan fort slå tilbake på vest-en, styrke Gaddafis posisjon og svekke prinsippet om å beskytte sivile over lengre sikt, sier han.

– Tyskland har latt være å stemme fordi de mener det er en stor risiko å gå inn, så det å la være å stemme, er ikke noe samtykke eller bifall. Hadde de vært enige, hadde de stemt ja, sier Karlsrud.

Han legger til at det skaper splid både i NATO og i EU, at Tyskland ikke stemte for.

Les mer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: