Pentagon vil hedre soldathelt med historisk medalje

For første gang siden Vietnam-krigen anbefaler Forsvarsdepartementet i USA å gi den prestisje-tunge medaljen «Medal of Honor» til en levende soldat.

Pentagon har levert anbefalingen til Det Hvite Hus, som må gå gjennom alle slike nominasjoner. Æresmedaljen «Medal of Honor» er den høyeste militære utmerkelsen en soldat kan få i USA, skriver ABC Nyheter.

Amerikanske styrker hadde store problemer i en skuddveksling med Taliban-krigere da den nå nominerte soldaten «løp gjennom en vegg av ild» for å presse fienden tilbake. Ifølge militærtalsmenn i USA bidro soldaten til at rundt seks menn ble reddet.  Hendelsen fant sted i Korengal-dalen i Afghanistan høsten 2007.

Pentagon har bedt avisen om ikke å navngi soldaten av frykt for at dette kan forpurre nominasjonen.

Å nominere en soldat til æresmedaljen er en omfattende prosess. Detaljerte vitnesbyrd må være på plass før nominasjonen munner ut i en rapport på flere hundre – om ikke tusen – sider, skriver Washington Post. Prosessen er dessuten så diskret at soldatens familie ikke vet at nominasjonen har nådd Det Hvite Hus, ifølge kilder som avisen har snakket med.

Politikere, militærtopper og forsvarsminister Robert Gates har i flere år kritisert Pentagon for kun å nominere falne soldater til den ypperste tapperhetsmedaljen. Eks-president George W. Bush har også beklaget at han aldri fikk mulighet til å overrekke den prestisjetunge medaljen til en levende soldat.

Les også: – Naivt og dumt å gi Krigskorset til norske Afghanistan-soldater

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: