Nederland trekker seg ut av Afghanistan

Søndag vender de nederlandske styrkene i Afghanistan hjem etter fire år i landet. Frykten er stor for at solda-tene skal etterlate seg et tomrom.

– Vi har bedret sikkerheten for flertallet av befolkningen og sørget for bedre forhold innen helsestell, utdanning og handel. Dette er målbare resultater som Nederland kan være stolt av.

Slik beskriver general Peter van Uhm arven som de nederlandske soldatene etterlater seg i Uruzgan-provi-nsen sør i Afghanistan, ifølge VG Nett.

Lederen for soldatenes fagforening, Jan Kleian, sier at han har snakket med en rekke soldater som er skuffet over at oppdraget nå er slutt, til tross for at de har mistet 24 av sine medsoldater i løpet av de fire årene i Afghanistan.

NATO ba tidligere i år innstendig Nederland om å forlenge oppdraget til august neste år, men anmod-ningen ga støtet til en heftig politisk debatt i Nederland, som endte med at den kristeligdemokratiske regjering-en til Jan-Peter Balkenende falt i februar.

Balkenende fikk ikke sine sosialdemokratiske koalisjons-partnere med på en forlengelse av Afghanistan-innsatsen. I stedet fikk soldatene en returbillett.

Taliban var derimot raskt ute og hyllet den nederlandske beslutningen om å trekke soldatene helt ut.

– Vi gratulerer av hele vårt hjerte innbyggerne og myndighetene i Nederland for å ha mot nok til å ta denne uavhengige beslutningen, sier Taliban-talsmann Qari Yusuf Ahmadi til den nederlandske avisa Volks-krant.

Les mer

One Comment to “Nederland trekker seg ut av Afghanistan”

  1. Det at Nederland trekker seg ut av et okkupasjons koalisjonen skal ikke være noen unik beslutning men et første steg for alle andre plyndringsmakter fra vesten. Etthvert som tapstall stiger vil ikke bare Norge men andre aktører som USA vil måtte trekke seg ut. Det bare et spørsmål om når og ikke om de vil gjøre dette. Natur har sitt for å strafe alle uretferdigheter som pågår, noen som begynte med den kristne reformasjon for noen hundre år siden.

    Det er godt at etterhvert vil verdens lederrollen vil bli overtatt av mer retferdige Kina.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: